
Het gebruik: 4 manieren om visueel te communiceren
Waar begin ik?!
/f/81631/800x800/232b2d6056/list_20_06_17_lsf3025-copy.jpg)
Jeroen
5 juni 2020
Dat een simpel stroomschema niet echt helder is en zeker niet blijft hangen, is inmiddels wel bekend! Dus probeer je via een infographic of praatplaat een visuele vertaling te maken van je boodschap. Daarbij moet je in een vroeg stadium bedenken in welke setting je de boodschap via de visualisatie gaat overbrengen. Want dat is bepalend voor de gelaagdheid en hoeveelheid informatie die je visueel kunt verwerken in de tekening. Hieronder vier manieren van visueel communiceren.
1. Presenteren: je bent zelf aan de bal
In een presentatie-vorm van communiceren ben jij aan de bal. Dat betekent dat je de perceptie van mensen kunt beïnvloeden. De praatplaat is hierbij ondersteunend, doordat deze inspeelt op het empathisch vermogen. Door het visueel verwerken van meer en minder subtiele kenmerken kun je die perceptie van de ontvanger sturen. Combineer dat met je uitleg en je zult mensen overtuigen!
2. Self-explanatory: laat de tekst het werk doen
Voor wijdere verspreiding of bij het ontwikkelen voor andere partijen die de plaat gaan inzetten, heb je minder invloed op het juist vertellen van het verhaal. Door de toevoeging van tekst en eventueel een volgordelijke nummering, kun je mensen door de plaat leiden. Een beeld vertelt meer dan duizend woorden, dat maakt de interpretatie ook breed, maar vergroot daarmee de verantwoordelijkheid om de boodschap correct over te brengen (eventueel met tekst).
Compleet self-explanatory betekent dat je geen mogelijkheid hebt om zelf uitleg te geven. Dit heeft direct invloed op de gelaagdheid en hoeveelheid informatie die je kan overbrengen. De plaat kan hierdoor in beeld vaak minder complex worden opgebouwd. De ruimte voor tekst is immers vaak beperkt en zul je moeten toespitsen op de kennis van de ontvanger. Daardoor zijn basic infographics vaak oppervlakkig, omdat ze niet diep in kunnen gaan op een onderwerp. Deze optie raadt ik dan ook af voor complexe communicatiestukken.
3. Tussenvorm: laat de plaat achter
Meer wenselijk is het dus om wel eerst zelf je uitleg te kunnen geven, waarbij je de tekst vervolgens zijn werk kan laten doen wanneer je de plaat ergens achterlaat of rondstuurt. Een soort samenvatting dus. Je presenteert eerst de plaat om de ontvanger te beïnvloeden en geeft hem daarna de tools om zelf het verhaal te doen a.d.h. van de plaat. Hierboven zie je in de afbeelding zo’n voorbeeld, waarbij de school aan leerlingen met een beperking in een plaat zonder tekst uitlegt wat de opties voor werk zijn en de leerlingen deze variant met tekst meegeeft om thuis nog eens te bekijken.
4. Explanimations: verzekert je van een krachtige overbrenging
De term zegt het al: uitleg animaties, korte animatiefilmpjes die in 1-3 minuten een boodschap krachtig overbrengen. In relatief korte tijd kun je een hoop vertellen door in beeld toe te voegen wat niet vertelt hoeft te worden om zo aan te sluiten bij de boodschap. Dit kun je makkelijk verspreiden onder grote groepen en de boodschap is altijd hetzelfde, door de weloverwogen woordkeuze in de voice-over tekst. Blijvend resultaat en altijd spot on! Perfect voor online gebruik of voor een presentatie om te starten met een krachtige samengevatte boodschap.
Kortom, is je communicatie vraagstuk complex, zorg dan dat je een praatplaat ontwikkeld waar de hoeveelheid en gelaagdheid van informatie inpast. Door middel van tekst kun je wel bepaalde elementen duiden en verhelderen, maar zorg dat je de volledige boodschap over kan/laat brengen. Lukt dat niet, kies dan voor een animatie die voor jou het werk doet!