Strategie ontwikkeling strategisch beleidsplan primair onderwijs

Stichting OBO | Ontwikkeling Strategisch Beleidsplan

"Een brug bouwen terwijl je er overheen loopt"
logo stichting OBO west brabant
Jeroen van der Liende
Jeroen van der Liende
Rob Jansen
Rob Jansen

Inleiding

Stichting OBO - een stichting van 15 scholen in het primair onderwijs en een bestuurskantoor - benaderde ons met een prachtige vraag: "kunnen jullie ons helpen met het ontwikkelen van een strategisch beleidsplan met een breed draagvlak? Waar zowel interne als externe belanghebbenden een actieve rol kunnen spelen? Waarbij dit document een weerspiegeling is van onze gezamenlijke visie en ambitie voor de toekomst? Met als grootste uitdaging in een halfjaar tijd, waarbij we kinderen, ouders, leerkrachten, ondersteuners, directeuren, gemeenten, bestuurskantoor, care- en stakeholders allemaal voor input willen betrekken. Een mooie uitdaging die wij graag aan gaan!

Aan de slag

We zijn begonnen met de analyse van de informatie die er al lag om goed te doorgronden hoe de organisatie ervoor staat. Wat gaat er goed? Waar pakken we op door? Wat vraagt de grootste aandacht? Want de organisatie heeft hard gewerkt, vanuit een aangescherpte koers. Er waren veel programmalijnen opgestart, waarin we de volgende stap wilden zetten. Met focus. Vanuit een bottom up benadering, met ruimte voor brede inbreng.

Van ei-land naar wij-land

Deze bottom up benadering gaf ruimte om waarderend te onderzoeken en samen te dromen. OBO is een stichting van 15 scholen, waarin autonomie altijd een groot goed is geweest. Ruimte voor couleur locale, ruimte voor eigen visie en eigen invulling. Maar er was ook behoefte aan synergie, aan effectiviteit, aan het gebruiken van elkaars kracht om verder te komen. Om het nog beter te doen voor de kinderen van OBO.

"Alleen ga je sneller. Samen kom je verder."

quote door: Nelson mandela

Prikkelen om te ontwikkelen

Bovenstaande opbrengst is het resultaat van meerdere sessies met input van onder meer kinderen, ouders, leerkrachten, directeuren, kwaliteitscoördinatoren en collega's van het bestuurskantoor. Op 5 februari 2024 hebben we een avond georganiseerd voor alle MR-leden en medewerkers om de eerste resultaten te onthullen in de vorm van een concept praatplaat. Gepresenteerd door de directrice van Stichting OBO, waarna we aan tafel verder spraken over de verschillende onderwerpen, met name de knelpunten. Aan de hand van stellingen haalden we op hoe de organisatie dacht over de missie "prikkelen om te ontwikkelen". "Hoe doen we dat? Hoe openen we de wereld? Hoe differentiëren we naar kinderen? Mogen we daarin ongelijk benaderen?" Maar ook: "wat betekent dit voor leerkrachten? In welke richting ontwikkelen we ons? Werken we toe naar een organisatie met alleen maar specialisten of juist generalisten?"

Een brug bouwen terwijl je er overheen loopt

Door steeds ervaringen en meningen breed op te halen, deze informatie te structureren, samen te brengen en weer te delen in de organisatie ontstond er draagvlak voor de inhoud. Begonnen de beelden te leven. Ontwikkelden we al taal in het traject en werkten we tijdens de opdracht aan de ambitie om van ei-land naar wij-land te gaan.

Dromen met de organisatie

Door vanuit verschillende perspectieven te kijken naar het waarom van de organisatie en de stip op de horizon hebben we de rode lijn uit deze dromen gedestilleerd. Deze zijn vertaald naar een mooie missie en visie, met krachtige kernwaarden met bijbehorende ZIJNS-plaat.

Missie: "prikkelen om te ontwikkelen".
Visie: "bij OBO krijg je de ruimte om jouw volgende stap te zetten".
Kernwaarden: "lef, fris en trots".

sneltekenen strategie sessie feedback ophalen tekeningen


Invulling van de strategiepijlers

Op basis van de ZIJNS-plaat en het traject om daar te komen, destilleerden we de onderwerpen tot drie strategische pijlers op Onderwijs, Beweging en Organisatie. Deze letters vormen samen OBO, een gemakkelijk geheugensteuntje. De praatplaten van de drie pijlers zijn hierboven te zien.

“Waarderend, positief en verfrissend!”

“Het enthousiasme, de betrokkenheid, de inspiratie, het samenzijn, het meedenken! - Ellen Broeders - Vermoesen, directeur Stichting OBO

Bottom up benadering

Vanuit verschillende lagen van de organisatie wilden we steeds concreet maken hoe we een droom gaan realiseren. Per opdracht bedenken we bij de Visuele Verbinders welke werkvorm daar het beste bij past. Dit zijn geen vaste werkvormen met telkens dezelfde benadering, maar afhankelijk van de behoefte en aandachtsgebied van de groep en het gewenste resultaat. Hier hebben we gekozen om dromen te concretiseren door een scherpe ambitie erop te formuleren. En te kijken of je daar een doelstelling aan kan verbinden. Om vervolgens te testen welke ambities het meeste aanspreken. Want er was ook behoefte aan Focus. Dus je kan niet alles doen.

Het resultaat

Na driekwart jaar intensief samenwerken ligt het resultaat er. Uiteraard besteden we ook aandacht aan een fraaie vormgeving. Vanuit OBO was er ook de wens om een reminder te hebben voor medewerkers aan de strategie dat als kado kon worden meegegeven tijdens de onthulling. In overleg is daarom gekozen voor een duurzaam bamboo boek, met een uitsnede van de ZIJNS-plaat op de voorkant.

Interactieve praatplaat

Naast het uitgeschreven strategisch beleidsplan, hebben we ook een online omgeving gebouwd. In deze interactieve omgeving krijg je de samenvatting van de strategie. Deze is gemakkelijk te delen met medewerkers, ouders en andere care- of stakeholders.

Strategisch Beleidsplan visueel interactief getekend

In deze interactieve omgeving word je volledig door de verschillende onderdelen van de strategie begeleidt, waardoor voor verschillende doelgroepen de informatie aantrekkelijk gepresenteerd is.

Kijk hier om de volledige online omgeving te bekijken!

Wil jij ook samen met je organisatie aan de slag om tot gedragen inhoud en gedeelde beelden te komen?
Neem dan contact op!

Visuele Verbinders B.V.

Zeesluisweg 232
2583 ES Den Haag
(Scheveningen haven)
KvK 89768639

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Ook voor onze online cursussen zakelijk tekenen.