PCO Gelderse Vallei praatplaat school strategie koersplan onderwijs

PCO Gelderse Vallei | Strategisch Koersplan

Hoe we in Corona-tijd met input uit de gehele organisatie tot een gedragen praatplaat komen...
PCOGV logo praatplaat
Marco
Marco
Jeroen
Jeroen

Inleiding

PCO Gelderse vallei was op zoek naar een "leuke en verbindende werkwijze, met een concreet, tastbaar visueel eindproduct ". In een kennismaking zijn we door een aantal voorbeelden en projecten gelopen om te kijken welke vorm goed zou aansluiten. Door alle Corona beperkingen en (deels) gesloten scholen is het lastig om een praatplaat groot aan de muur te hangen en er allemaal dicht bij elkaar omheen te staan. We zijn gegaan voor een online ontdekkingsplek, via waar je de plaat kan presenteren, bezoeken en waar je naar terug kan keren om de informatie nog eens rustig tot je te nemen. Zodat je als het ware de praatplaat gepresenteerd krijgt, maar dan op interactieve wijze. Al nieuwsgierig?

Een leuke en verbindende werkwijze

PCOGV heeft tijdens Corona-tijd het strategisch koersplan ontwikkeld. Een gedragen visiedocument, opgesteld en aangepast met input vanuit de gehele organisatie in world-cafe achtige sessies. Voor een afsluitende bijeenkomst van de strategie vorming was het de wens samen te komen tot een concreet tastbaar visueel eindproduct.

Daarom hebben we voorgesteld een online bijeenkomst te organiseren, waarbij we in groepen uiteen gingen om delen van de conceptplaat te bespreken. Live "aan tafel" met sneltekenaars om direct feedback visueel te maken. Zodat de feedback ook meteen concreet, tastbaar en zichtbaar wordt. De resultaten hebben we vervolgens plenair teruggekoppeld.

Ter voorbereiding van deze bijeenkomst hebben we in een kleinere setting een creatieve sessie gefaciliteerd. In deze sessie zijn we de diepte ingedoken om boven te halen wat de belangrijke onderdelen zijn van het koersplan met vragen zoals: "waar komen jullie vandaan? wat is de aanleiding voor de herziening? waar ligt het zwaartepunt? En: als je in twee minuten het verhaal moet vertellen, wat kies je dan om te benoemen?"

Bovenstaande conceptschets was het eindresultaat van deze eerste online sessie. Deze hebben we vervolgens verder uitgewerkt. Vaak is de plaat nog wat druk na zo'n eerste sessie en is het belangrijk wat meer rust en focus aan te brengen, zodat de plaat wat beter leesbaar en presenteerbaar wordt.

Met bovenstaand concept zijn we de tweede sessie in gegaan. Met een groep van 30-40 betrokkenen, variërend van ouders tot leraren tot schoolleiders en bestuurders. Als startpunt hebben we de plaat gepresenteerd en zijn we door de verschillende onderdelen gelopen. Vervolgens hebben we de groep opgedeeld in kleinere teams. Daarin hebben we onderdelen van de plaat beetgepakt, doorgelicht en verder uitgewerkt. Wederom in een carrousel setting, zodat iedereen op elk deel van de plaat feedback kon geven.

Digitaal presenteren

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met ons digitale platform om de ontwikkelde praatplaat om te toveren tot een interactieve webpagina. Zie hier het resultaat: https://praatplaat.visueleverbinders.nl/pcogv-koersplan .

Deze plaat kun je het beste van linksonder naar rechtsboven lezen, waarbij je de nummering van de oranje rondjes kunt aanhouden. Door op de oranje rondjes te drukken, klik je door de hoofdstukken van deze interactieve praatplaat. Je begint bij het kompas van “Geloof, hoop en liefde”. Vervolgens loop je door het bruisende kindcentra de toekomst tegemoet. Je komt de leidende principes, die samenhangen met de beloftes links bovenin. Door ‘met en van elkaar te leren’ wil PCOGV de innovatieplannen waarmaken.

Tips:

· Druk op "start" om te beginnen met het verhaal.

· Via het menu midden bovenin kun je in- en uitzoomen.

· Met “origineel” krijg je de gehele plaat schermvullend te zien.

· Wil je presenteren? Klik dan op “present” voor een schermvullende ervaring.


"De sessies hebben enorm geholpen om onze ambities kort en bondig weer te geven, dankzij de vlotte en 'spot on' schetsen."

"Een mooi proces met een hoge betrokkenheid van alle deelnemers. En als de eindproducten dan een prachtige kleurrijke muurplaat en een handige website zijn, mogen we trots zijn op dit resultaat en de plezierige samenwerking!" - Kirstin Siteur, Strategisch beleidsadviseur PCOGV

Interactieve website

Deze digitale ontdekkingsplek start met een inleidende overzichtspagina (zie hierboven) waar gelijk helder wordt waar je je bevindt. Waar je even kan landen voordat we je mee de diepte in nemen. Vervolgens landt je op de gehele praatplaat, waar je of op "start" of direct op de genummerde hoofdstukken kan klikken.

Focus in presenteren

Door de plaat op te delen in de verschillende deelelementen en ze als zodanig te kaderen, wijs je de kijker gelijk de goede kant op. De kijker kan nog steeds in of uitzoomen, maar zo wordt gericht een verhaal uitgelegd bij de verschillende onderdelen...

In de plaat hieronder zie je een overzicht van een subhoofdstuk, waarna er dus een verdere verdieping op specifieke onderdelen plaats vindt. Hier wordt extra uitleg gegeven over het kindcentrum van de toekomst en hoe de link met verschillende onderdelen uit de maatschappij wordt gelegd. Hoe kinderen zo ontdekken en leren en volgroeien tot de volgende stap!

Op naar een succesvolle implementatie

Met de praatplaat groot afgedrukt op de verschillende locaties aan de muur, is PCO Gelderse Vallei klaar om deze nieuwe toekomst samen vorm te gaan geven. Met (deels) gesloten scholen is deze digitale ontmoetingsplek de perfecte locatie geworden om naar terug te keren. Om opnieuw geïnformeerd en geïnspireerd te raken.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem dan contact op!

Visuele Verbinders B.V.

Zeesluisweg 232
2583 ES Den Haag
(Scheveningen haven)
KvK 89768639

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Ook voor onze online cursussen zakelijk tekenen.