
Zadkine | van Onderwijsvisie naar Praktijk
Maar hoe doe je dat dan?!

/f/81631/800x800/c2b541d01f/jeroen-vierkant-visuele-verbinders-animaties-praatplaat-sneltekenen-zakelijk-tekenen-den-haag-caballerofabriek.jpg)
Jeroen
/f/81631/800x800/5a0651fab2/marco-visuele-verbinders-rotterdam-zakelijk-tekenen-verbeelding-proces-idee-product-dienst-in-tekening.jpg)
Marco
/f/81631/800x800/1a9bb6f029/sander-visuele-verbinders-delft-visualisaties-tekeningen-strategie-consulting-visualiseren.jpg)
Sander
Inleiding
Zadkine is een groot ROC in Rotterdam en omgeving. Vorig jaar heeft Zadkine één nieuwe Zadkine-brede onderwijsvisie ontwikkeld. Een mooie visie waar iedereen zich in kan vinden. Maar wat betekent “We ontvangen (toekomstige) studenten op een warme en persoonlijke manier” en “ We ondersteunen bij een leven lang ontwikkelen” in de praktijk? Voor directeur, docent en receptionist? Zadkine heeft Hutspot benaderd om concrete thema’s uit de visie te selecteren, in co-creatie daar beelden bij te maken en met de organisatie een doorvertaling naar de praktijk te maken. Als vaste visuele partner van Hutspot zijn wij gevraagd om met tekenaars in een proces van co-creatie de verdere vertaling van deze strategie vorm te geven en samen met Zadkine de beelden te ontwikkelen. Lees hier hoe we dat doen!
Thema’s selecteren uit de onderwijsvisie
De eerste stap was het analyseren van de onderwijsvisie. Welke elementen zitten hierin verwerkt? Welke elementen zijn goed pakbaar en kun je ook echt doorvertalen naar de praktijk? Met het resultaat van de analyse konden we komen tot een voorstel van 7 concrete thema’s. Het uitgangspunt was om niet tot nieuwe teksten te komen. De onderwijsvisie moet herkenbaar blijven.
In co-creatie tekenen
De volgende stap was om te komen tot overeenstemming en aanscherping op de thema’s. “Een beeld zegt meer dan duizend woorden” is een uitspraak die ook wij vaak gebruiken. Daarom gebruiken we visual storytelling en gaan we met tekenaars aan de slag. Zo halen we de beelden bij de mensen uit het hoofd en naar het papier.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Eerst hebben we in een klein comité nagedacht over de 7 thema's en daar schetsen bij gemaakt. Deze tekeningen zijn digitaal uitgewerkt in een lijntekening om betrokkenen in een grotere samenstelling te kunnen prikkelen met deze tekeningen.
Vervolgens zijn we samengekomen in Rotterdam met de betrokken professionals. In drie groepjes zijn we uiteen gegaan.
Met drie tekenaars konden we langs alle groepjes, elke tekenaar met een eigen thema. Aan tafel presenteerden we de plaat, waarna deze verder aangevuld kon worden aan de hand van de input van de deelnemers. Zo kristalliseerde de eindvisualisatie steeds verder uit. Aan het eind hebben we deze beelden ook gepresenteerd aan de totale groep.
Afbeelding: Vanuit een lijnschets voegen we simpel kleurgebruik toe om meer dimensie en diepte te geven aan een praatplaat. Door simpele terugbrenging van de Zadkine kleur wordt het gelijk herkenbaar en geven de tekeningen de gewenste look & feel.
"A picture is worth a thousand words"
- by Fred R. Barnard
Vervolgens zijn de zeven schetsen digitaal uitgewerkt en afgestemd met Zadkine, voordat ze opgeleverd werden. Het resultaat: zeven onderling afgestemde en gedeelde beelden op de thema’s met toelichting.
Implementatie: dialoog met de colleges aan de hand van 7 thema’s in beelden
Een mooi resultaat! Zeven thema’s met toelichting en sprekende beelden. En nu? Zadkine is een groot ROC met colleges die divers zijn qua omvang, sector en doelgroep. Het is heel logisch dat bijvoorbeeld het thema “Middenin Wereldplek Rotterdam” voor het ene college (of opleiding) betekent dat zij onderwijs bieden vanuit diverse plekken in de stad Rotterdam en voor een ander college dat ze zich vooral verbinden met de internationale context die Rotterdam biedt.
De procesbegeleiding wordt uitgevoerd door Hutspot. Hiervoor hebben we voor alle colleges schuifjesborden ontwikkeld om in een aantal sessies deze vertaalslag te gaan maken. Daarbij staan twee vragen centraal: waar sta je nu? En waar wil je naartoe? De positie van de schuifjes wordt door de deelnemers bepaald. Het verhaal erachter is wat het echt interessant maakt! Zo prikkelen we de deelnemers met scherpe vragen en ideeën. Collega’s merken van elkaar dat ze soms toch andere beelden hebben en kunnen nu in gesprek om te onderzoeken waar ze samen naartoe willen.
Afbeelding: Aan de slag met schuifjesborden per thema
Deze sessies zijn een goede stap richting implementatie van de onderwijsvisie. Elk college gaat vervolgens voor zichzelf bepalen: waar gaan we komende tijd op inzetten? en wat hebben we daarvoor nodig? Op dit moment (mei 2020) proberen we de sessie zoveel mogelijk op afstand voort te zetten. Het is belangrijk om juist in deze tijd aandacht voor de onderwijsvisie te houden en daarbij na te denken over de visie doorvertaald in het afstandsonderwijs.
Borgen van de onderwijsvisie
Aandacht vragen voor de visie en gesprekken voeren over de visie zijn erg belangrijk om de implementatie op gang te brengen. Maar daar stopt het niet. De colleges zijn vervolgens zelf aan zet en het is belangrijk dat de colleges resultaten boeken op de thema’s.