
Hoe kies je je communicatiemiddel?
Maak een bewuste keuze
/f/81631/800x800/232b2d6056/list_20_06_17_lsf3025-copy.jpg)
Jeroen
14 juni 2020
Zelden is de directe vraag: “welke vorm van communicatie is een goede oplossing voor mijn communicatie probleem?”. Nee, vaker is de vraag of er een storyboard, een praatplaat, een powerpoint, prezi of een filmpje gemaakt kan worden. Vaak heeft de opdrachtgever dus in gedachte welk middel ontwikkeld moet worden. Een reden kan zijn omdat ze graag een keer een animatie willen laten maken, omdat mensen filmpjes zo leuk vinden. Gelukkig is er in goed overleg vaak ruimte om tot de meest passende oplossing te komen.
Een voorbeeld
Voor een gezamenlijke presentatie van twee afdelingen binnen de gemeente Dronten, respectievelijk de groep Dienstverlening en Informatie Management, was de directe wens van de raad om in de visie van integraal beleid ook een integrale presentatie te geven. Er moest veel informatie in één visualisatie weergegeven worden van twee verschillende afdelingen. Door de keuze van één thema en prezi als platform, voorkom je dat de één het verhaal van de ander vertelt en dat volgens een geregisseerd plan een strak verhaal neergezet kan worden. Tevens kun je door inzoomen aanvullende informatie zichtbaar maken.
Start bij het gebruik
Begin bij het gebruik, hoe ga je het communicatiemiddel inzetten. Kun je het zelf presenteren? Kan iemand het presenteren? Nee, kies van voor een animatie of een infographic. Daarin kun je perfect verzorgen dat middels een weldoordachte, strakke boodschap je verhaal wordt overgebracht. Kun je wel de boodschap zelf presenteren? Dan vinden wij dat altijd krachtiger dan het tonen van een animatie. Juist doordat je je boodschap kan afstemmen op wie er tegenover je zit. Wil je niet gelijk de hele plaat vrijgeven? Dan kun je nadenken over een opgebouwde presentatie of een prezi, waarbij je van onderdeel naar onderdeel gaat.
Definieer je doelgroep
Niet iedereen benader je in dezelfde taal met dezelfde "tone of voice". In de tekeningen heeft dat gevolgen voor direct of verpakt we de boodschap tekenen, maar je kan ook juist door een animatie of infographic (door vaste tekstondersteuning) voorkomen dat iemand de boodschap anders op vat dan je wilt.
Bepaal de duur van de inzet
Een animatie is nou eenmaal heel bewerkelijk om te maken. Er zijn veel partijen bij betrokken en de kosten zijn daarmee veel hoger dan bijvoorbeeld een praatplaat of infographic. Is de inzet van je communicatiemiddel qua duur beperkt, weeg dan af of de extra investeringen nodig zijn, of dat je die beter elders kan inzetten.
Denk na over het beoogde effect
Met welk doel communiceer je? Wil je je doelgroep activeren? Verwacht je dat ze jouw boodschap verder gaan verspreiden? Dan is het handig als je wat achter kan laten. En dat daarin geborgd is dat de boodschap goed verteld wordt. Tekstondersteuning, zoals bij een animatie of infographic is dan erg prettig.